Geschiedenis

De Stichting Kamermuziek Deventer is voortgekomen uit de ‘Deventer Kamermuziek Vereeniging’ die in 1932 werd opgericht en die per seizoen enkele concerten organiseerde in de toenmalige Schouwburg aan het Grote Kerkhof.

In Maart 1942 werd op een bestuursvergadering besloten zich niet aan te sluiten bij de door de Duitse bezetter ingestelde ‘Kultuurkamer’ en de consequentie hiervan te aanvaarden: ´in schijn ontbinding’, wat niettemin feitelijke opheffing betekende.

Pas in 1954 werd de Vereniging heropgericht. Kort daarna werd gekozen voor de Stichtingsvorm. Sindsdien werden meer dan 380 concerten, altijd in de Deventer Schouwburg, gegeven waarin vaak werd opgetreden door musici van wereldfaam.

Op 1 december 1995 werd het eerste concert gegeven in de nieuwe Schouwburg aan de Leeuwenbrug, door het Altenberg Trio. Op 22 Oktober 2004 werd het 50-jarig bestaan van de Stichting Kamermuziek Deventer (SKD) gevierd met een lustrumconcert waarop ‘Spectrum Concerts Berlin’, met Janine Jansen, Prelude en Scherzo op. 11 van Sjostakovitsj, het strijksextet op.10 van Korngold en het strijkoctet van Mendelssohn uitvoerde.

Meer informatie over de geschiedenis van de Stichting Kamermuziek Deventer kunt u lezen in de pdf: Concertprogramma 300 (jubileumconcert)

De SKD maakt een bloeiperiode door. De concerten worden door gemiddeld 350 mensen bezocht. Het bestuur streeft, als steeds, ernaar kamermuziekconcerten te bieden door musici en ensembles van topkwaliteit.