Beethovenjaar 2020: verlengd t/m september 2021.

Ook de Stichting Kamermuziek Deventer wilde in 2020 op bijzondere wijze de 250ste verjaardag van Ludwig van Beethoven vieren, met twee Beethoven-concerten, zo dicht mogelijk op de 250ste verjaardag van de componist:
27 oktober – Boris Giltburg met Beethoven’s laatste drie Pianosonates
2 december – New Zealand String Quartet
De Stichting had het voornemen deze beide Beethoven-concerten luister bij te zetten met artistieke uitingen buiten het domein van de muziek, hetgeen zou hebben geresulteerd in een omlijsting van beide concerten door een expositie van beeldende kunst, werken die zijn geïnspireerd op Beethoven en diens composities. Locatie: eveneens Deventer Schouwburg.
Zeventien beeldend kunstenaars, van wie zestien kunstenaars zijn aangesloten bij het Platform Deventer Kunstenaars, hebben grotendeels nieuw werk gemaakt voor die speciale gelegenheid.
Door de opeenvolgende coronamaatregelen konden deze plannen echter niet doorgaan.

Reden waarom de SKD een virtuele expositie heeft samengesteld, met linken naar informatie over het werk, de kunstenaar en waar mogelijk een video-link naar klinkende muziek. De online-versie kunt u bezoeken via
https://kamermuziek-deventer.nl/Beethoven/Expositie27.10.2020.pdf

Tevens werd om voornoemde redenen besloten de fysieke expositie alsnog te laten plaatsvinden van 17 mei t/m 13 juni 2021.
Locatie: Grote of Lebuinuskerk te Deventer.
Ook dit alternatief werd echter ingehaald door de ontwikkelingen rond corona.

De expositie, BEETHOVEN IN BEELD, is echter opnieuw gepland en wel voor de periode dinsdag 19 t/m zaterdag 30 oktober 2021. Locatie (Lebuinuskerk; openingstijden maandag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur; ’s zondags niet toegankelijk) en uitgangspunten zijn hierbij gelijk gebleven. Binnen deze periode vindt ook het uitgestelde concert plaats.
Dit uitgestelde BEETHOVEN-CONCERT door het NEW ZEALAND STRING QUARTET zou te beluisteren zijn op woensdag 27 oktober 2021. Er zullen inderdaad op die dag drie strijkkwartetten van Beethoven ten gehore worden gebracht.
Echter, niet door het NZSQ, dat wederom t.g.v. coronamaatregelen verhinderd is naar Nederland te komen, maar door het QUATUOR VAN KUIJK. Op het programma staan de Strijkkwartetten nrs. 6 (1800), 16 (1826) en 9 (1806).
Organisatie: Stichting Kamermuziek Deventer; locatie: Deventer Schouwburg; tijdstip: woensdag 27 oktober 2021, 20.00-22.00 uur.
– BEETHOVEN OP BEIAARD. Gedurende de expositieperiode zal stadsbeiaardier Bauke Reitsma tijdens zijn beiaardbespelingen een aantal composities van Beethoven uitvoeren. Pleinen en straten rond de Lebuinustoren zijn daarbij geschikte luisterlocaties. Voordien of nadien mooi te combineren met een bezoek aan de expositie.
Deze concerten vinden plaats op vrijdagen 12.30-13.30 uur en zaterdagen 14.00-15.00 uur.
Voor de volledige programma’s van deze beiaardconcerten zie het betreffende overzicht.

WIJZIGINGEN VOORBEHOUDEN!

Meer over Ludwig van Beethoven vindt u op de pagina
Nieuws/Algemeen muzieknieuws

Hieronder volgen twee overzichtsfoto’s van de mooie, sfeervolle en druk bezochte expositie in de Lebuinuskerk: