Uitgebreide informatie over de Ronald Brautigam/Beethoven serie 2017-2018

Vrij naar de Seizoenfolder 2017-2018 van de Stichting Kamermuziek Deventer:

RONALD BRAUTIGAM, fortepiano’s

Woensdag 14 februari 2018
Ronald Brautigam studeerde bij onder anderen Jan Wijn en de legendarische Rudolf Serkin. Behorend tot Nederlands meest gerespecteerde musici, is hij bekend om zijn virtuositeit, muzikaliteit en brede muzikale interesse. Hij speelt het virtuoos-romantische en 20ste eeuwse repertoire op de moderne vleugel, maar voor de klassieken en vroege romantici heeft de fortepiano zijn voorkeur. The Times noemde hem ‘The King of the fortepiano’. Voor zijn opnames van alle pianoconcerten van Beethoven, alsmede  diens volledige werken voor piano solo -alle uitgevoerd op fortepiano- ontving hij prestigieuze prijzen.
In het concertseizoen 2017-2018 treedt Ronald Brautigam, naast Deventer, ook op in Enschede (15.10.2017), Doetinchem (26.10.2017) en ter afsluiting opnieuw Enschede (13.05.2018), in het kader van een samenwerkingsverband waarbij hij in elke stad een ander Beethoven-programma speelt. Het project wordt gepresenteerd als ’Ronald Brautigam/Beethoven serie’.
(N.B.: Door het Wilminktheater/Muziekcentrum te Enschede wordt dezelfde serie aangeduid als ‘Best of Beethoven’, in combinatie met de naam van Ronald Brautigam.)
Op elk podium worden er vroegere en latere werken van Beethoven gespeeld, op twee verschillende fortepiano’s, elk passend bij de periode van ontstaan van de composities. In Deventer zullen de vroegere sonates worden gepeeld op een fortepianovleugel van Michael Rosenberger, circa 1800 gebouwd in Wenen. De latere sonates op een kopie naar Conrad Graf, waarvan het origineel gebouwd is in ca. 1822, eveneens te Wenen.
Ook is/wordt er door de deelnemende organisaties gewerkt aan een abonnement (passepartout), randprogramma met films, lezingen e.d.
Extra informatie over Ronald Brautigam en diens concerten kunt u vinden op www.ronaldbrautigam.com
(N.B.: Zondag 29.10.2017 te Bloemendaal, zondag 11.02.2018 te Groningen en
vrijdag 11.05.2018 te Haarlem)

PROGRAMMA te DEVENTER: Pianosonates nr. 15 in D, ‘Pastorale’ (1801);
nr. 14 in cis,  ‘Mondschein’ (1801); nr. 24 in Fis (1809); nr. 28 in A  (1815-1816/17);
nr. 30 in E  (1820)
Inleiding: 19.00 uur, door Edwin Beunk, restaurateur en collectioneur van fortepiano’s, die ook de beide tijdens dit concert te bespelen instrumenten ter beschikking heeft gesteld.………………..

TOEGANGSPRIJZEN, passepartouts e.d. (vanuit Deventer perspectief): informatie vindt u hier
Prijzen voor de combinatie concert en film in Deventer: zie hierna onder N.B.!

De PROGRAMMA’S die worden gespeeld in Enschede, Doetinchem, Deventer en wederom Enschede vindt u hier.

…………………………………………………………– – – – – –

…………………………………RANDPROGRAMMERING (Deventer):
Inleiding: vóór aanvang van het concert zal er om 19.00 uur een inleiding over de fortepiano worden gegeven door Edwin Beunk, restaurateur en collectioneur van fortepiano’s, die ook de beide tijdens de concerten te bespelen instrumenten ter beschikking heeft gesteld.
Mini-expositie, op de avond van het concert in de Deventer Schouwburg. Hierbij zijn globale overzichten te zien met informatie in woord en beeld, waarin verbanden worden gelegd tussen Beethoven’s fortepiano’s, diens composities en  scheppingsperiodes, maar bijvoorbeeld ook zijn vriendschap met de familie Streicher, bouwers van fortepiano’s (zie de film ‘De Vervlogen Klank’). Ook zijn er twee panelen gewijd aan de twee door Ronald Brautigam te bespelen fortepiano’s.

Film: ‘De Vervlogen Klank’, een film over en met Edwin Beunk, waarin hij o.a. wordt gevolgd tijdens de restauratie van een Streicher-fortepianovleugel uit 1826. (60 min.; Patrick Drijver, 2015).
Tijd en plaats: zondag 11 februari 2018 – 11.00 uur in Filmhuis De Keizer.
Prijs: E 9,00. Bezoekers van het concert krijgen op vertoon van hun concertkaartje de Filmhuiskorting (zie hierna onder N.B.!).
Het vertonen van de film is een samenwerkingsverband van Filmhuis De Keizer en de Stichting Kamermuziek Deventer.
De regisseur van de film, Patrick Drijver, is aanwezig bij de voorstelling en zal na afloop vragen vanuit het publiek beantwoorden. Film en concert sluiten naadloos op elkaar aan.
Een zeer boeiende en leerzame film, breed van opzet en met veel klinkende muziek, waarbij ook Ronald Brautigam wordt gevolgd bij een recital op fortepiano. Een waardevolle opmaat voor het concert!
Inclusief een selectie uit de mini-expositie.
Een korte beschrijving van de film vindt u hier.
Filmhuis-informatie
: www.filmhuisdekeizer.nl
Zie ook http://www.fortepiano.nl/

……………………………………………………………N.B.!

Vanwege de twee-eenheid concert en film is er een speciale prijsregeling tot stand gekomen:
Entreeprijs film: € 9,00. Echter: bezoekers van het concert krijgen op vertoon van hun concertkaart de filmhuiskorting van € 1,00.
Omgekeerd betalen de filmbezoekers op vertoon van hun filmkaart voor het concert geen € 25,00 maar slechts € 19,00.

– Beethoven op Beiaard: ‘Beethoven in perspectief’. Deventer stadsbeiaardier Jan Achterkamp zal, tijdens zijn vaste bespeling van het carillon van de Lebuïnustoren, op zaterdag 10 februari 2018 van 14.00-15.00 uur, aandacht schenken aan de muziek van Ludwig van Beethoven. De beiaardier plaatst Beethoven in het perspectief van diens tijdgenoten Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart.
Er zullen delen klinken uit liederen, pianosonates en Bagatellen van Beethoven, vroege sonates van Haydn en enkele opera’s van Mozart.

In Zutphen kunt u vooraf reeds kennis maken met de geschiedenis van de fortepiano, en wel in het nieuwe Geelvinck Muziek Museum Zutphen. Locatie: Huis de Wildeman (voorheen het Museum Henriëtte Polak).
Men vindt er verspreid over het gehele pand veel fortepiano’s, twee stijlkamers met fortepiano’s, een concertzaal, informatie m.b.t. de relatie van de fortepiano en het repertoire dat voor het instrument is geschreven, alsmede informatie over de geschiedenis, techniek van de instrumenten en de restauratie ervan. De bovenste verdieping herbergt een buitengewoon boeiend restauratie-atelier!
Één van de thema’s is ‘Ludwig van Beethoven, icoon van de klassieke muziek’.
Het museum is geopend van woensdag t/m zondag, van 11.00 tot 17.00 uur (donderdag van 14.00 tot 17.00 uur).
U bent er van harte welkom.
Zie http://www.geelvinck.nl/muziekmuseum-zutphen/
Bezoekersinformatie:  http://www.geelvinck.nl/muziekmuseum-zutphen/bezoekersinformatie/

Uitgebreide informatie over Ludwig van Beethoven, maar ook over zijn werken voor piano, muziekinstrumenten en vele andere onderwerpen vindt u op http://www.beethoven-haus-bonn.de/

Zie ook de rubriek Algemeen Muzieknieuws van onze website.

Bovenstaande informatie zal steeds, indien nodig, worden geactualiseerd.
Laatste update: 17 december 2017.