Uitgebreide informatie over de Ronald Brautigam/Beethoven serie 2017-2018

Vrij naar de Seizoenfolder 2017-2018 van de Stichting Kamermuziek Deventer:

RONALD BRAUTIGAM, fortepiano’s

Woensdag 14 februari 2018
Ronald Brautigam studeerde bij onder anderen Jan Wijn en de legendarische Rudolf Serkin. Behorend tot Nederlands meest gerespecteerde musici, is hij bekend om zijn virtuositeit, muzikaliteit en brede muzikale interesse. Hij speelt het virtuoos-romantische en 20ste eeuwse repertoire op de moderne vleugel, maar voor de klassieken en vroege romantici heeft de fortepiano zijn voorkeur. The Times noemde hem ‘The King of the fortepiano’. Voor zijn opnames van alle pianoconcerten van Beethoven, alsmede  diens volledige werken voor piano solo -alle uitgevoerd op fortepiano- ontving hij prestigieuze prijzen.
In het concertseizoen 2017-2018 treedt Ronald Brautigam, naast Deventer, ook op in Enschede (15.10.2017), Doetinchem (26.10.2017) en ter afsluiting opnieuw Enschede (13.05.2018), in het kader van een samenwerkingsverband waarbij hij in elke stad een ander Beethoven-programma speelt. Het project wordt gepresenteerd als ’Ronald Brautigam/Beethoven serie’.
(N.B.: Door het Wilminktheater/Muziekcentrum te Enschede wordt dezelfde serie aangeduid als ‘Best of Beethoven’, in combinatie met de naam van Ronald Brautigam.)
Op elk podium worden er vroegere en latere werken van Beethoven gespeeld, op twee verschillende fortepiano’s, elk passend bij de periode van ontstaan van de composities.
Ook wordt er door de deelnemende organisaties gewerkt aan een abonnement (passepartout), randprogramma met films, lezingen e.d.
Extra informatie over Ronald Brautigam en diens concerten kunt u vinden op www.ronaldbrautigam.com
(N.B.: Zondag 29.10.2017 te Bloemendaal, zondag 11.02.2018 te Groningen en
vrijdag 11.05.2018 te Haarlem)

PROGRAMMA te DEVENTER: Pianosonates nr. 15 in D, ‘Pastorale’ (1801);
nr. 14 in cis,  ‘Mondschein’ (1801); nr. 24 in Fis (1809); nr. 28 in A  (1815-1816/17);
nr. 30 in E  (1820)
Inleiding: 19.00 uur, door Edwin Beunk, bouwer en restaurator van fortepiano’s, die ook de beide tijdens dit concert te bespelen instrumenten ter beschikking heeft gesteld.

……………………………………………….– – – – – –

GEZAMENLIJKE INFORMATIE
van de drie deelnemende podia.
(Link wordt geactiveerd zodra deze tekst volledig is geformuleerd.)

TOEGANGSPRIJZEN, Abonnementen (passepartouts) e.d. (vanuit Deventer perspectief):
Informatie vindt u hier

De PROGRAMMA’S die worden gespeeld in Enschede, Doetinchem, Deventer en wederom Enschede vindt u hier.

RANDPROGRAMMERING:
Inleiding: vóór aanvang van de concerten zal er een inleiding over de pianoforte worden gegeven door Edwin Beunk, bouwer en restaurator van fortepiano’s, die ook de beide tijdens de concerten te bespelen instrumenten ter beschikking heeft gesteld. (Inleiding nog niet geheel zeker; in elk geval wel te Deventer en Doetinchem.)
Film: ‘De Vervlogen Klank’, een film over en met Edwin Beunk, fortepiano bouwer, restaurator en verzamelaar. (60 min.; Patrick Drijver, 2015)
(Te Deventer: hoogstwaarschijnlijk. Nadere informatie volgt.)
Zie ook http://www.fortepiano.nl/
– Beethoven op Beiaard.
Deventer stadsbeiaardier Jan Achterkamp zal tijdens zijn vaste bespeling van de beiaard van de Lebuïnustoren, in het weekend voorafgaand aan het concert door Ronald Brautigam, o.a. werk van Beethoven ten gehore brengen. Beethoven’s muziek waaiert uit over Deventer.

In Zutphen kunt u vooraf reeds kennis maken met de geschiedenis van de fortepiano, en wel in het nieuwe Geelvinck Muziek Museum Zutphen. Locatie: Huis de Wildeman (voorheen het Museum Henriëtte Polak).
Men vindt er verspreid over het gehele pand veel fortepiano’s, twee stijlkamers met fortepiano’s, een concertzaal, informatie m.b.t. de relatie van de fortepiano en het repertoire dat voor het instrument is geschreven, alsmede informatie over de geschiedenis, techniek van de instrumenten en de restauratie ervan. De bovenste verdieping herbergt een buitengewoon boeiend restauratie-atelier!
Één van de thema’s is ‘Ludwig van Beethoven, icoon van de klassieke muziek’.
Het museum is geopend van woensdag t/m zondag, van 11.00 tot 17.00 uur (donderdag van 14.00 tot 17.00 uur).
U bent er van harte welkom.
Zie http://www.geelvinck.nl/muziekmuseum-zutphen/
Bezoekersinformatie:  http://www.geelvinck.nl/muziekmuseum-zutphen/bezoekersinformatie/

Uitgebreide informatie over Ludwig van Beethoven, maar ook over zijn werken voor piano, muziekinstrumenten en vele andere onderwerpen vindt u op http://www.beethoven-haus-bonn.de/


Bovenstaande informatie zal steeds, indien nodig, worden geactualiseerd.

Laatste update: 12 juli 2017.